Het algoritme van Google
Het algoritme van Google is een complexe reeks aan berekeningen die gezamenlijk zorgen voor het bepalen van de posities in de zoekresultaten. Hoe het algoritme er precies uitziet is niet bekend en houdt Google geheim. Toch is er veel wél bekend en is SEO een minder grote black box dan veel marketeer je willen laten geloven.
Op verschillende manieren geeft Google doorlopend informatie vrij over SEO en het algoritme, waaronder via het Google Search Central YouTube kanaal, het Twitteraccount van John Mueller en documentatie op informatie op de website van Google Search Central.
Het algoritme van Google bepaalt door zo’n 200 verschillende factoren de zoekwoordposities van je website [3]. Deze factoren lopen sterk uiteen en elke factor heeft een weging, waarbij de weging vaak algoritmisch bepaald wordt. Deze weging hangt van verschillende factoren af, zoals de concurrentie, branche, website-indeling en zoekintentie. Een website die geoptimaliseerd wordt voor je doelgroep scoort hierdoor hoger dan een website die dat niet (of minder goed) is.
Verschillende wegingen van factoren in het Google algoritme
Voor het algoritme van Google is het belangrijk om goede en relevante content op je website te hebben. Ook moet je de meta title en meta description voor elke pagina invullen, beschikken over een snelle website en moet de website mobielvriendelijk zijn.
Bij het bepalen van zoekresultaten tilt Google zwaarder aan de kwaliteit van de content dan aan de ingevulde metagegevens. Dus een website met steengoede content, maar zonder ingevulde meta data zal hoger scoren dan een pagina met matige content, waarvan de meta data wel is ingevuld.
De kanttekening hierbij is natuurlijk wel dat het in dit voorbeeld om slechts twee factoren gaat. De posities in de zoekresultaten worden bepaald op basis van veel meer factoren en wordt algoritmisch bepaald. Daardoor is het niet altijd zo dat wat bij de ene website goed werkt, ook een garantie voor succes is bij een andere website.
Wijzigingen in het algoritme van Google
Met het algoritme heeft Google één doel: de gebruiksvriendelijkste en relevantste websites tonen aan gebruikers die een zoekopdrachten uitvoeren in Google. Google wil die relevantie en gebruikerservaring blijven verbeteren. Daarom publiceren de development teams van Google elk jaar meer dan 3600 wijzigingen van het algoritme [4]. Dit alles met het doel om de relevantie en de ervaring van Google’s gebruikers te verbeteren. Door de wijzigingen aan het algoritme veranderen de factoren die de rangorde van de zoekresultaten bepalen continu.
Google Core Updates
Drie tot vier keer per jaar vindt er een hele grote update plaats, deze updates zijn meestal de Google Core updates of Helpful Content Updates. Wanneer deze grote updates worden aangekondigd (via Twitter) worden ze dezelfde dag nog uitgerold. De uitrol van deze updates duurt twee weken en is van toepassing op alle talen en op alle werelddelen. In deze periode zie je enorm veel volatiliteit in de zoekresultaten, waarbij het belangrijk is niet direct in paniek te ranken.
Blijf op de hoogte van algoritme wijzigingen
Het kan bijvoorbeeld dat na een Google Core Update het belang van mobielvriendelijkheid zwaarder gaat wegen. Websites die op mobiele apparaten goed te gebruiken zijn, gaan in de ranking omhoog en worden beter vindbaar. Of natuurlijk andersom, als je website niet mobielvriendelijk is, dan zak je weg in de zoekresultaten en ben je minder goed vindbaar.
Daarom is het belangrijk om je continu bewust te zijn van posities en wijzigingen in het algoritme van Google bijhoudt. We hebben overzicht van alle Google algoritme updates met de belangrijkste wijzigingen in het algoritme van Google bij. Zo ben je ook na een update goed vindbaar en speel je in op de door Google uitgevoerde algoritme updates.
Het allerbelangrijkste om te onthouden voor alle updates van het algoritme: Google’s doel is om de relevantste zoekresultaten te tonen. Denk er daarom altijd over na hoe je je website en content verder verbeterd voor je doelgroep. Misschien pluk je daar nu niet direct de vruchten van, maar in de toekomst ga je hiervan profiteren.